10% sleva na každý nákup!

Informace

Nejprodávanější produkty

Slevy

Aktuálně nejsou žádné slevy.

Lněný olej - 250ml

233 Kč

Počet

Více informací

obsahuje až:

Panenský lněný olej hnědý Panenský lněný olej zlatý
55% Omega 3 NMK* 1,6% Omega 3 NMK
14% Omega 6 NMK 68% Omega 6 NMK
17% Omega 9 NMK 18,5% Omega 9 NMK

*NMK nenasycené mastné kyseliny

 

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny pomáhají:

*   zjemnit pokožku a vyhladit vrásky

*   zpevnit vlasy a nehty

*   posílit imunitu

*   zmírnit kožní problémy (akné, lupenka, ekzémy,...)

*   řešit zánětlivé stavy

*   zlepšit soustředění, koncentraci a posílit paměť

*   zvyšovat schopnost soustředit se a učit se

 

TŘI MOCNÉ LÉČIVÉ SLOŽKY LNĚNÉHO OLEJE


1.) MASTNÉ KYSELINY OMEGA-3 
Lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec 
nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího 
druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež 
naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu 
omega-6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš. 
 
Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega-3 než 
omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega-6 a velmi málo 
omega-3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané 
konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy, 
Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin 
omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami, 
souvisejícími s vysoce tučnou stravou. 
 
2.) LIGNANY 
- Len je rovněž nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s antivirovými, 
fungicidními, baktericidními a protirakovinovými vlastnostmi, jimž se říká 
lignany. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv 
jiná rostlinná potrava. Jenže při lisování je z něj zhruba 98% lignanů odstraněno. 
Někteří výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale mnozí ne. Kontrolujte etikety - 
nejzdravější je užívání oleje, do něhož byly lignany opět vráceny. 
 
3.) VLÁKNINA

- Lněná semena jsou rovněž výborným zdrojem potravinových 
vláknin. Vlákniny jsou důležité pro správnou činnost střev. Studie zjistily, že 
strava bohatá na vlákniny pomáhá snížit riziko karcinomu tlustého střeva i 
četných jiných onemocnění. 
 
LEN POTÍRÁ KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY 
Infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava, 
kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, 
že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic  10
hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje 
jejich elastičnost a průchodnost krevního toku. 
 
Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství 
prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu 
cholesterolu(LDL) klesá, a napomáhá prevenci aktivace krevních destiček, což 
jinak může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá 
předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu. 
 
 
 
LNĚNÉ VLÁKNO PŮSOBÍ PROTIZÁNĚTLIVĚ 
Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují 
rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních 
pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako 
Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu. 
 
LEN POMÁHÁ PŘI REVMATICKÝCH ZÁNĚTECH 
Četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou 
redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících 
artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit 
nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků. 
 
Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že 
omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu 
enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány 
faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají 
souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka. 
 
LEN POTÍRÁ RAKOVINU TLUSTÉHO STŘEVA, PRSU A POKOŽKY 
Mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinové účinky. V laboratořích 
byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega-3 zmenšující počet a velikost 
tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega-3 
a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu 
a pokožky. 
 
Lillian Thompsonová na University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou 
diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná 
semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl 
nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se výrazně zmenšil. 
Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen 
upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna 
větší pravidelnost menstruačního cyklu. 
 
LEN ZAJIŠŤUJE ENERGETICKOU ROVNOVÁHU 
Lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky  11
výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné 
kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus 
mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie. 
 
DALŠÍ PROSPĚŠNÉ VLASTNOSTI LNU 
Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. 
Ale len je skutečně zázračný. 
 
Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 
2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje 
symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární 
degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci 
zhubnout. 
 
LEN - JAK NA TO; KOLIK UŽÍVAT 
Běžně doporučovaná dávka oleje z lněných semínek je 1-2 polévkové lžíce 
denně. Můžete užívat olej přímo, přidávat ho do džusů i do salátů. Nezahřívejte 
ho, protože teplo ničí jeho hojivé vlastnosti. Doporučuje se jen koupě čerstvého, 
za studena lisovaného čistého potravinářského oleje. Musí se skladovat 
chlazený. 
 
Lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíte je napřed rozdrtit. 
Rozemelte je v malém mlýnku na kávu a pak posypávejte jemným práškem 
zeleninu, přidávejte ho do čerstvě vylisovaných šťáv a džusů nebo pečte v 
chlebu a vdolečcích. Doporučují se dvě až tři polévkové lžíce lněných semen 
denně. Pamatujte, lignany jsou při zpracování oleje odstraněny, ale některé 
společnosti je přidávají zpět. Nezapomeňte kontrolovat etiketu. Chcete-li využít 
všech hojivých sil lnu, jezte obojí, semeno i olej

 

Má zkušenost:

Lněný olej dodá i zdravému člověku spoustu energie a vitality.  Jako u každého zdraví prospěšného léku, potravinového doplňku, vitamínů..., i lněný olej je vhodné užívat týden, dva 1 lžíci denně a poté vynechat nejlépe na měsíc.

Pokud používáte lněný olej jako potravinu, je vhodné ho přidávat obvyklým způsobem do všech jídel, která nejsou tepelně upravována.

U zdravého ​člověka je vždy vhodné se řídit svou chutí a ne předepsaným dávkováním, které je určeno pro nemocné lidi.