Potraviny z přírody
Medium je vynikající, vysoce koncentrovaný, pěnivý přípravek na...
Lněné tekuté mýdlo je koncentrované, parfemované, s vysokou pěnivostí a...
Mýval je vynikající čistící pěna, která účinně čistí všechny přírodní i...
Kulíšek – S je vynikající, vysoce koncentrovaný sprchový a vlasový...
Celestina Automatic - oplach je určena k oplachování nádobí v...
Balzamína je vysoce účinný, jemně parfemovaný, nemastný přípravek pro...
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Lněný olej - 250ml
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
obsahuje až:
Panenský lněný olej hnědý | Panenský lněný olej zlatý |
55% Omega 3 NMK* | 1,6% Omega 3 NMK |
14% Omega 6 NMK | 68% Omega 6 NMK |
17% Omega 9 NMK | 18,5% Omega 9 NMK |
*NMK nenasycené mastné kyseliny
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny pomáhají:
* zjemnit pokožku a vyhladit vrásky
* zpevnit vlasy a nehty
* posílit imunitu
* zmírnit kožní problémy (akné, lupenka, ekzémy,...)
* řešit zánětlivé stavy
* zlepšit soustředění, koncentraci a posílit paměť
* zvyšovat schopnost soustředit se a učit se
TŘI MOCNÉ LÉČIVÉ SLOŽKY LNĚNÉHO OLEJE
1.) MASTNÉ KYSELINY OMEGA-3
Lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec
nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího
druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež
naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu
omega-6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš.
Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega-3 než
omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega-6 a velmi málo
omega-3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané
konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy,
Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin
omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami,
souvisejícími s vysoce tučnou stravou.
2.) LIGNANY
- Len je rovněž nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s antivirovými,
fungicidními, baktericidními a protirakovinovými vlastnostmi, jimž se říká
lignany. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv
jiná rostlinná potrava. Jenže při lisování je z něj zhruba 98% lignanů odstraněno.
Někteří výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale mnozí ne. Kontrolujte etikety -
nejzdravější je užívání oleje, do něhož byly lignany opět vráceny.
3.) VLÁKNINA
- Lněná semena jsou rovněž výborným zdrojem potravinových
vláknin. Vlákniny jsou důležité pro správnou činnost střev. Studie zjistily, že
strava bohatá na vlákniny pomáhá snížit riziko karcinomu tlustého střeva i
četných jiných onemocnění.
LEN POTÍRÁ KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY
Infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava,
kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno,
že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic 10
hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje
jejich elastičnost a průchodnost krevního toku.
Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství
prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu
cholesterolu(LDL) klesá, a napomáhá prevenci aktivace krevních destiček, což
jinak může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá
předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.
LNĚNÉ VLÁKNO PŮSOBÍ PROTIZÁNĚTLIVĚ
Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují
rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních
pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako
Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.
LEN POMÁHÁ PŘI REVMATICKÝCH ZÁNĚTECH
Četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou
redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících
artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit
nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků.
Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že
omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu
enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány
faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají
souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.
LEN POTÍRÁ RAKOVINU TLUSTÉHO STŘEVA, PRSU A POKOŽKY
Mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinové účinky. V laboratořích
byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega-3 zmenšující počet a velikost
tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega-3
a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu
a pokožky.
Lillian Thompsonová na University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou
diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná
semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl
nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se výrazně zmenšil.
Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen
upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna
větší pravidelnost menstruačního cyklu.
LEN ZAJIŠŤUJE ENERGETICKOU ROVNOVÁHU
Lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky 11
výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné
kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus
mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie.
DALŠÍ PROSPĚŠNÉ VLASTNOSTI LNU
Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod.
Ale len je skutečně zázračný.
Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu
2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje
symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární
degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci
zhubnout.
LEN - JAK NA TO; KOLIK UŽÍVAT
Běžně doporučovaná dávka oleje z lněných semínek je 1-2 polévkové lžíce
denně. Můžete užívat olej přímo, přidávat ho do džusů i do salátů. Nezahřívejte
ho, protože teplo ničí jeho hojivé vlastnosti. Doporučuje se jen koupě čerstvého,
za studena lisovaného čistého potravinářského oleje. Musí se skladovat
chlazený.
Lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíte je napřed rozdrtit.
Rozemelte je v malém mlýnku na kávu a pak posypávejte jemným práškem
zeleninu, přidávejte ho do čerstvě vylisovaných šťáv a džusů nebo pečte v
chlebu a vdolečcích. Doporučují se dvě až tři polévkové lžíce lněných semen
denně. Pamatujte, lignany jsou při zpracování oleje odstraněny, ale některé
společnosti je přidávají zpět. Nezapomeňte kontrolovat etiketu. Chcete-li využít
všech hojivých sil lnu, jezte obojí, semeno i olej
Má zkušenost:
Lněný olej dodá i zdravému člověku spoustu energie a vitality. Jako u každého zdraví prospěšného léku, potravinového doplňku, vitamínů..., i lněný olej je vhodné užívat týden, dva 1 lžíci denně a poté vynechat nejlépe na měsíc.
Pokud používáte lněný olej jako potravinu, je vhodné ho přidávat obvyklým způsobem do všech jídel, která nejsou tepelně upravována.
U zdravého člověka je vždy vhodné se řídit svou chutí a ne předepsaným dávkováním, které je určeno pro nemocné lidi.